Przepis na kopytka

11:09


Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi zjeść coś ciepłego i sycącego w pochmurny jesienny dzień? Bo ja bardzo lubię. Jesień to dla mnie czas na rozgrzewające potrawy, po których mój brzuch czuje się przyjemnie pełny. Jedną z takich prostych, tanich i sycących potraw z pewnością są kopytka. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na to danie.


Składniki
  • 1 kg ziemniaków (może być więcej, ja gotuję na oko)
  • 2 szklanki mąki pszennej (około, może wyjść mniej, a może więcej, w zależności od ziemniaków)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 spore jajka*
  • szczypta soli
  • do okraszenia: cebula, podgardle, boczek lub kiełbasa



Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Czekamy aż ostygną i przepuszczamy przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka oraz sól. Zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, a z każdej formujemy wałek (na podsypanej mąką stolnicy), który delikatnie przyklepujemy nożem. Kroimy po skosie kopytka o szerokości 2 cm. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Wyławiamy po ok. minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.

*Zamiast jajek można dodać więcej mąki ziemniaczanej. W takim wypadku jedna łyżka mąki odpowiada jednemu jajku.



Zobacz również

0 komentarzy

Subscribe