Gęby dzioby i nochale - Mikołaj Golachowski, Mroux

14:17


Jakiś czas temu dziecięce biblioteczki zawojowała książka o zwierzęcych pupach. Huczało o niej w całej internecie, bo przecież pupy, tym bardziej zwierzęce to temat tabu. Przyszedł więc czas na kolejną część zwierzęcej fizjonomii. Tym razem dzieciaczki mają szansę dowiedzieć się kilka ciekawostek o gębach dziobach i nochalach.

Przyznam się Wam, że gdy otrzymałam tę książeczkę miałam mieszane uczucia. Jest pięknie wydana. Kwadratowa, z pięknym błękitem na okładce, cudowanymi ilustracjami Mroux, a jednak... dość kontrowersyjna jak dla dziecka. Zaczęłam czytać Fabisiowi. Najpierw stwierdziłam, że to raczej dość nudna pozycja. Ale sama nie wiem kiedy, a książka mnie wciągnęła. Mnie, matkę! :D Z pewnością nie jest to pozycja dla 4ro latka, ale dla starszych dzieciaczków w wieku 6+ jak najbardziej.


O czym jest sama książka? O tym, co sugeruje tytuł. Przybliżone są postacie ciekawych zwierząt oraz tego, jak różnią się ich gęby, dzioby, nochale. Poznajemy przeróżne zwierzęta. Te już nam znane, jak komary oraz takie, o których się nie słyszało, jak na przykład czaszółka czy wychuchol.

W książeczce znajdujemy ciekawe wyjaśnienia fizjonomii zwierząt, okraszone pięknymi ilustracjami. Dodatkowo autor umieścił kilka ciekawostek o każdym ze zwierząt. Niektóre dość przerażające ;)

Książka super dla dzieciaczków ciekawych świata, polecam właśnie dla dzieci w wieku 6+, które chciałyby wiedzieć wszystko o świecie, zwierzętach oraz tym co nas właściwie otacza.

Spis treści: dziobak, niesporczak, suhak, słoń morski, dzik, rekin, waran, wieloryby fiszbinowe, mrówkojad, pantera sundajska, ryba kleks, komar, podeszczownik, gwiazdonos, słoń, pingwin, pancerzowiec cymothoa, wampir, ćma darwina, delfiny i spółka, żółw sępi, wąż jajożer, ukwiał, minóg morski, krytoryjec olchowiec, krokodyl różańcowy, nosacz, czaszółka, larwa ważki, ferajna flaminga, wychuchol.



GĘBY, DZIOBY I NOCHALE - Mikołaj Golachowski
Ilustracje Morux
wyd. Babaryba
oprawa twarda







Zobacz również

0 komentarzy

Subscribe