ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

18:15

Fabiń chory, więc i mnie na blogu mniej (jesteśmy na bieżąco na insta @misiowamama). Niestety dopadła go panująca w mieście epidemia szkarlatyny. A zaraził się... w windzie. Także jesteśmy uziemieni w domu. Dlatego dzisiaj taka luźna notka. O jednej z ulubionych zup Fabiego. Dzielę się przepisem, może Waszym maluchom też zasmakuje :)




Składniki
Bulion warzywny lub mięsny
2 marchewki
łodyga selera naciowego
opakowanie mrożonego groszku (ok 0.5 kg)
pół pęczku szczypiorku
3 ząbki czosnku
kawałek selera
kilka ziemniaków
pietruszka (korzeń)
suszony rozmaryn
sól, pieprz
suszony czosnek
śmietana
grzanki lub groszek ptysiowy.

Bulion gotujemy na małym ogniu. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości. Całość zestawiamy z ognia i blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami - rozmaryn, czosnek, sól i pieprz, możemy też użyć domowej przyprawy uniwersalnej. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stawiamy z powrotem na mały ogień. Nalewamy chochelkę zupy do miseczki, dodajemy 1-2 łyżki śmietany i roztrzepujemy rózgą. Wyłączamy gaz pod zupą i wlewamy śmietanę, ciągle mieszając. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Voila!

Robicie taką zupę u siebie w domu? :)


Zobacz również

0 komentarzy

Subscribe