Rozgrzewająca zupa, czyli krem z marchewki

17:46

Jesienią i zimą potrzebuję czegoś, co mocno mnie rozgrzeje. W tej kwestii najlepiej radzą sobie zupy :) 
Marchewkę wielbię, jednak syn już nie bardzo za nią przepada. W związku z tym przemycam mu ją pod postacią kremu, który chętnie i z apetytem zajada. Zupa prosta i tania, więc polecam wypróbować :)


Składniki
1 kg marchwi
bulion warzywny/ mięsny
korzeń pietruszki
cebula
spory ziemniak
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
bazylia
tymianek
słodka mielona papryka
curry
sól i pieprz
opcjonalnie śmietana do podbcia
groszek ptysiowy lub grzanki do podania

Nastawiamy bulion, aby delikatnie się gotował na małym ogniu. W tym czasie obieramy cebulę, opalamy ją nad ogniem i wrzucamy do bulionu. Dodajemy pokrojone i obrane marchewki, pietruszkę, ziemniaka, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy liście i ziele. Blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami (tymianek, bazylia, curry, papryka, sól i pieprz). 
Opcjonalnie odlewamy chochlę zupy do miski, dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy trzepaczką. Zupę wyłączamy i wlewamy podbitkę, mieszamy.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Zobacz również

0 komentarzy

Subscribe