Pomysł na obiad - zupa botwinkowa

15:10

Botwinkowa to ewidentnie królowa wiosennych zup u mnie w domu. Lubimy ją gotować w szczególności w upalne dni, ponieważ jest smaczna zarówno na ciepło, jak i w wersji chłodnej. Zapraszam Was do przygotowania tej zupki :)



Składniki:
  • bulion (mięsny lub warzywny)
  • pęczek botwinki (młode buraczki z liśćmi)
  • ziemniaki
  • łodyga selera naciowego
  • marchew
  • śmietana

Botwinkę opłukujemy w chłodnej wodzie i kroimy, zarówno liście, jak i łodyżki. Ziemniaki i buraczki obieramy, jednego buraka zostawiamy całego, a resztę kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Seler kroimy w ukośne paski. Do bulionu wrzucamy ziemniaki, wszystkie buraki (również ten cały*), marchew i botwinkę. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Zestawiamy zupę z ognia, chochlą wybieramy czystą zupę (bez warzyw) i wlewamy do salaterki, dodajemy śmietanę i mieszamy. Tak wymieszaną śmietaną podprawiamy zupę i mieszamy. Doprawiamy zupę do smaku.

*Burak gotowany w całości daje mocniejszy kolor wywaru


Zobacz również

4 komentarzy

  1. achhh z takich młodych buraczków jest PYCHA:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam botwinkę MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam ale Jasiek pluje nią ile wytrzyma ;)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe