Filet z kurczaka w jogurcie greckim

22:21

Przychodzę dziś do Was z pomysłem na obiad. Misiowa Babcia dostała go od swojej znajomej, raz przyrządziła i... zakochaliśmy się w tym smaku. Także podaję dalej. Może i Wam przypadnie do gustu :)



Składniki:

  • filet z kurczaka
  • opakowanie solonych krakersów
  • duży jogurt grecki
  • zioła i przyprawy wedle uznania (u mnie są to: rozmaryn, tymianek, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, słodka papryka, sól, pieprz)




Filety myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. 

Kroimy, jak na kotlety i lekko rozbijamy. 

Do miski dajemy jogurt, przyprawy i zioła, mieszamy. Do takiej marynaty dajemy filety, mieszamy, aby jogurt dobrze obtoczył fileta. Wkładamy do lodówki na kilka h (najlepiej na całą noc.

Po zamarynowaniu filety wyciągamy z lodówki. 

Krakersy kruszymy na drobne kawałki i obtaczamy w nich filety. 

Gotowe kotlety wykładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 20-30 minut.

Smacznego!

Zobacz również

9 komentarzy

  1. noooo nie:) wygląda TAK SMAKOwICIE, że najchętniej już bym do kuchni leciała.. a przecież to już NIE PORA na jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi smacznie ! a naczynie żarood. trzeba wysmarować jakims t
    luszczem ??

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi pysznie. Sprawdzę jak smakuje przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak tak tak i to jest moja alternatywa na przyszła niedziele:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis już zapisałam i w najbliższym czasie wypróbuję bo wygląda na prawdę super!!!

    OdpowiedzUsuń

Subscribe