Ulubiona zupa Misia, czyli krem z dyni

12:02



W ostatnim czasie zrobiło się tu mocno kulinarnie. Nic na to nie poradzę, kuchnia mnie wciągnęła!:)
Zupa ta, jest aktualnie ulubioną Fabisiową. Potrafi zjeść jej ogromne ilości.
Przyznam się Wam, że obawiałam się, że będzie mdła w smaku, ale w jakim byłam błędzie! Jest rewelacyjna i śmiało ją polecam, w końcu idzie dyniowy sezon :)
Ilość składników musicie dopasować do tego, ile dyni użyjecie do wykonania tej zupy.



Zupa krem z dyni


Składniki:

  • dynia
  • marchew
  • cebula
  • czosnek
  • bulion (mięsny lub warzywny)
  • serek topiony (np serek kanapkowy Pilos z Lidla, ma super skład)
  • rozmaryn
  • oregano
  • sól
  • pieprz


Dynię obieramy ze skóry, łyżką wydrążamy środek. Kroimy w kostkę. 

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w pół księżyce, a czosnek w cienkie plasterki.

Rozgrzewamy olej, smażymy na nim czosnek, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy dynię, marchew i cebulę. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy wodą i dusimy, aż warzywa będą miękkie.

Warzywa zalewamy bulionem. Doprawiamy przyprawami i ziołami. Chwilę gotujemy. Dodajemy serek topiony i całość blendujemy.

*Jeśli zupa jest byt mdła,  można dodać czosnek zmielony w prasce i całość jeszcze raz zblendować.









Zobacz również

17 komentarzy

Subscribe