Misiowa w kuchni, czyli przepis na chleb

12:37

Fabianek kończy dziś 14 miesięcy. W związku z tym stwierdziłam, że podzielę się z Wami przepisem na chleb, choć notka miała pojawić się później ;)

Wiem, że kilka z Was  na ten przepis czeka z niecierpliwością. Oto jest!

Przepis koleżanki, Izy. Lekko go zmodyfikowałam. Wyszedł pyszny, z chrupiącą skórką.



Domowy chleb


Składniki
  • 1 kg mąki tortowej (u mnie typ 450)
  • kostka drożdży
  • 750 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 100 gram suszonych nasion dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli



Wodę, mleko, sól i cukier mieszam i lekko podgrzewam. Wkruszam drożdże, mieszam. Do mieszanki dosypuję płatki owsiane. Całość przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę mieszam z nasionami dyni i lnu w osobnej misce.

Po 20 minutach do mieszanki drożdżowej dodaję mąkę z nasionami. Całość wyrabiam w misce, aby składniki dobrze się połączyły.

Olejem smaruję dwie keksówki. Przelewam do nich ciasto, tak do połowy wysokości. Posypuję z wierzchu siemieniem.

Ciasto wstawiam do zimnego piekarnika. Ustawiam temperaturę 200 stopni i piekę godzinę.

Chleb po wyjęciu z blaszki, przy opukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce. 



Zobacz również

13 komentarzy

  1. I teraz ja dodam że całkowicie zbędne jest dodawanie płatków to płynu z drożdżami:) można spokojnie je dodać do nasion i mąki. Co nie zmienia faktu że jest pyszny:)

    Wszystkiego naj na 14 miesięcy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wgląda bardzo smakowicie i wydaje się być prosty do zrobienia. Może kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. lubię i robie róznorakie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego dla synusia.Moja Madzia 6 września ma 14 miesięcy.
    Przepis świetny
    Mam pytanko ta kostka drożdży to taka typowa ze sklepu? Bo chciałabym wypróbować przepis.
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! I pewnie obłędnie pachnie.
    Niedawno piekłam podobny, ale na zakwasie i z dodatkiem mąki żytniej. Również pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno wypróbuje. Jak tylko kupię nową kuchenkę, bo w obecnym piekarniku nie da rady nic upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek wygląda smakowicie :) Przepis jest prosty więc i ja ten chlebek wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja tak się zabieram do pieczenia chleba od roku chyba ;/ Wygląda przepysznie! Może w końcu uda mi się jeden chociaż upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, czas to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystkiego naj! chlebek wygląda smakowicie, jednak osobiście mąkę bym zamieniła na jakąś może żytnią... lub chociaż razową :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oooo ja czekałam na ten przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda pięknie - tak na bogato ;)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe