Kuchenne rewolucje, czyli dżemy Misiowej

17:45

Ostatnio porwał mnie szał pichcenia i przygotowywania przetworów dla mojego Potworzastego. Trochę późno, ale lepiej teraz niż wcale :)

Szukam ciekawych przepisów i inspiracji, kombinuję. I takim sposobem powstał dżem. Bardzo słoneczny dżem, tak nawiasem mówiąc. I bardzo, bardzo smaczny. Razem z Fabisiem wyjadaliśmy go jeszcze ciepłego z garnka! Także śmiało mogę Wam polecić przygotowanie go, bo jest przepyszny :)




Dżem z dyni


Składniki:
5 kilogramowa dynia
2 szklanki cukru
cytryna
2 galaretki pomarańczowe


Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy środek z pestek. Miąższ kroimy w kostkę (wychodzi ok. 2,5 kg miąższu) i zasypujemy cukrem.

Po kilku godzinach zlewamy wodę z dyni, tak aby powstały 2 szklanki soku.

Dynię podlewamy lekko wodą i dusimy 2 godziny, mieszając aby się nie przypaliła.

W międzyczasie ścieramy skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Skórkę dorzucamy do gotującej się dyni, a sok z cytryny mieszamy z sokiem z dyni.

Dynię studzimy. Jeśli nie rozpadła się w trakcie gotowania - blendujemy.

Sok z dyni oraz sok z cytryny podgrzewamy, mieszamy z galaretkami. Dodajemy do ostudzonej dyni, mieszamy i gotujemy przez godzinę.

Gotowy dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż do ostudzenia.

Smacznego!


Zobacz również

14 komentarzy

  1. Mmmm wygląda apetycznie :) Smaka mi zrobiłaś, ciekawe czy zwykłą dynię mogę zastąpić dynią piżmową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana nie mam pojęcia. Ja miałam taką zwykłą dynie

      Usuń
  2. My robiliśmy podobny tylko z moreli - też wyszedł pycha..

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. wygląda pycha, choć o dyni w dżemie nigdy bym nie pomyślała! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i żadnych żelfixów????
    nie zapleśnieje to ?? bo ja też będę robić..
    rok temu robiłam z żelfixami..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka ma żelatynę tak jak żelfix :-) zresztą po nałożeniu do słoików odwracasz je do góry dnem, żeby zassało powietrze :-)

      Usuń
  5. Na przetwory nigdy nie jest za późno :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Am mniam! Nigdy nie jadłam, ale wygląda i brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, na pewno kiedyś zrobię :) Teraz się czaję na dżem z cukinii bo rośnie nam jej dużo w ogrodzie :)
    Miałam Cię już dawno spytać, czemu nie prowadzisz już bloga kulinarnego? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cukinii też zrobiłam :-) dobry jest, aczkolwiek nie w moim guście.

      Brak czasu niestety :-( Mam mniej czasu nawet na tego bloga...

      Usuń
  8. Wygląda pysznie! Nigdy jeszcze dżemu nie robiłam! Chyba czas to zmienić :) A dynię syn mój uwielbia! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobiłaś mi ochoty na taki dżem. Nigdy nie jadłam z dyni akurat, aż chyba zaraz pobiegniemy z Małą do Kauflandu po dużą dynie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wpraszam się do Ciebie na dżem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zapraszam na croissanta z dżemem i kawę :-)

      Usuń

Subscribe