A jaki olej Ty wybierzesz?

15:12

Czy wiecie, jaki olej jest najzdrowszy dla nas i naszych dzieci?
Zdziwicie się, jeśli napiszę Wam, że jest to olej... rzepakowy? Tak, ten tani i nie doceniany przez niektórych olej.



Olej rzepakowy ma żółty kolor oraz delikatny smak i zapach. Zawiera najwięcej ze wszystkich olejów witaminy E, oraz wysoką ilość kwasów Omega-3, a także najniższy poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych (są niekorzystne dla zdrowia, wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu)!

Na plus rzepaku przemawia fakt, że w krajach UE jest zakaz modyfikowania go genetycznie. W związku z tym mamy pewność, że olej, który dajemy naszym dzieciom jest wolny od GMO. W dzisiejszych czasach ta informacja jest bardzo istotna.

Do czego możecie wykorzystać olej? Jest świetny do potraw na ciepło i zimno (ale nie może być długo poddawany obróbce termicznej), do sałatek, ciast, sosów, smażenia.

Mamusie gotujące dla dzieciaczków. Pamiętajcie, że witaminy takie, jak A, D, E i K są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach. W związku z tym pamiętajcie o dodaniu odrobiny oleju do dania Waszego dziecka :)

A skoro możemy spożywać zdrowy olej, a przy tym zaoszczędzić (bo rzepakowy ma bardzo przyjemną dla naszych portfeli cenę), to czemu nie?

Ja ten olej wybieram od 1,5 roku. Czyli od czasu, gdy w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam, że jest najzdrowszy. Zastąpiłam nim olej słonecznikowy, oraz 2 razy droższą oliwę.

A tak a propos oliwy. Mała tabelka przedstawiająca porównanie oleju rzepakowego z oliwą z oliwek.




Więcej przydatnych informacji możecie znaleźć na stronie Pokochaj Olej Rzepakowy, gdzie Was odsyłam. Warto poczytać o nim, żeby wiedzieć co się je :)


http://pokochajolejrzepakowy.pl/




A jaki olej stoi w Waszej kuchni?



Zobacz również

13 komentarzy

  1. Mnie nie zdziwiłaś :) Oleju rzepakowego używam chyba od zawsze.
    Ale jednak jeśli chodzi o smażenie, tu zdecydowanie niekwestionowaną przewagę ma oliwa z oliwek. Właściwie to chyba jest jedyny olej, na którym można bezpiecznie smażyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie lubię posmaku oliwy z oliwek po smażeniu

      Usuń
    2. niestety nie na każdej oliwie można smazyć bo ma niską temp. spalania:(
      wtedy ja ratuje się olejem rzepakowym oczywiście :-)

      Usuń
  2. A nie jestem zdziwiona:) od kilku lat tłukę to dorosłym, od kilku miesięcy też mamom żeby dawali go zamiast uważane za "wspaniałe" - masło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja używam rzepakowy jakoś tak nie wiem chyba intuicja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o proszę a ja myślałam ze słonecznikowy najzdrowszy:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie też nie zdziwiłaś :) już od lat kupuję rzepakowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. używam, używam :), chociaż nie wiedziałam, że aż taki wspaniały jest.

    OdpowiedzUsuń
  7. :) tak to prawda choc teraz sklad tych olejow tez potrafi zadziwic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dzisiejszych czasach wszystko jest chemiczne. Nawet eko plantacje są w bliskich odległościach od dróg czy autostrad :(

      Usuń
  8. Lubię olej rzepakowy za jego neutralny smak i to, że nie dymi podczas smażenia tak jak inne. Oliwy też używam ale tylko surowej nigdy na niej nie smażę (ponoć nie wolno tylko na tej extra virgin, na innych można)W oliwie z ziołami i czosnkiem lubię maczać chleb:)
    Czasem smażę na klarowanym maśle, ale rzadko;)
    Pozdr.KarolinaPW

    OdpowiedzUsuń
  9. Właściwie to wszystko już zostało powiedziane ;) Dodam od siebie tylko, że olej rzepakowy można podawać dzieciom już od 6 miesiąca życia, a dzięki temu, że ma dużo omega-3 bardzo dobrze wpływa to na rozwój ich mózgu :)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe